Ч.З.В.

Често Задавани Въпроси

Често Задавани Въпроси

Какви проекти има тук?

В базата данни, която ползва основата на държавната платформа ИСУН, се съдържат всички проекти, финансирани по някой от Кохезионните или Структурни фондове на ЕС. Проектите по Програма за развитие на селските райони също се намират вътре.

Как да намеря проект?

Има няколко полета, по които можете да извършвате търсене. Най-лесният е географският - въвеждате името на община, и виждате списък на изпълняваните там проекти. Има допълнителни филтри, които да насочват търсенето ви - по програма, по бенефициент, по сума. Можете да търсите проект и по ключова дума от името му (напр. 'осветление' би извадило всички общински проекти, свързани с уличното осветление).

Какво правя, след като го намеря?

Под всеки проект има поле за оставяне на коментар. Там може да се оставя свободен текст и снимка. Отделно има бутон Подай Сигнал, който алармира директно в АКФ за корупционни практики.

Каква е разликата между сигнал и коментар?

Коментарът е публичен, излиза на сайта и се вижда от другите потребители. Сигналът от друга страна, е скрит и анонимен (по желание). Той не се вижда от никого, освен от АКФ и не може да бъде проследен до автора си, освен ако той не е посочил изрично, че иска обратна връзка.

Как мога да проследя сигнал?

Ще получите автоматичен 16 символен код, с който ще можете да проверите какво става със сигнала ви. Тъй като корупционните сигнали искат повече работа и проверки вероятно е да мине известно време, преди да има движение по него.