е първият публичен механизъм за обратна връзка на гражданите за проектите, изпълнявани с европейски средства.

EUmoney.bg е създаден от екип на Антикорупционния фонд (АКФ), експертна организация, която работи за възпрепятстване, изобличаване и разследване на корупцията на всички нива в страната.

Повече за дейността на АКФ на acf.bg

Чрез EUmoney.bg лесно и бързо откриваш европроекти, изпълнявани в различни общини. Можеш да търсиш проекти по име, бенефициент, изпълнител, ключова дума и още много други критерии.

С EUmoney.bg можеш да оставиш коментар, снимка или да отправиш анонимен сигнал за злоупотреби и корупция при изпълнението на европроект.

Експертите от екипа на Антикорупционния фонд ще проверят и разследват анонимните сигнали, които постъпват чрез EUmoney.bg.

В случаите със съмнения за злоупотреби те ще подготвят и изпратят сигнал към компетентните български и европейски институции.

Можеш да проследиш развитието на сигнала си с 16-знаков код, който получаваш при подаването му.

"Европейските пари са една голяма част от всички публични средства, които се изразходват в страната ни.Българските граждани обаче до този момент нямаха механизъм да изразят мнениетоси за това какво се случва с тези пари. Нямаха възможност и да подаватсигнали за нередности, на които са ставали свидетели, казва Огнян Георгиевот екипа, създал сайта. Идеята е с EUmoney.bg, всеки, които има информация за нередности и корупция, да има лесен начин да съобщи за това.

EUmoney.bg позволява бързо и лесно да се намира информация за всеки един активен проект, финансиран от Европейския съюз в България. Проектите могат да бъдат търсени по името им, населеното място, в което се изпълняват, бенефициента или изпълнителя им, по ключова дума и други критерии.

Основната функция на сайта обаче е друга: да дава инструмент за обратна връзка за начина, по който се инвестират еврофондовете.

Гражданите ще могат да оставят коментари за това как се изпълняват проектите, както и да отправят анонимни сигнали за злоупотреби и корупция. Коментарите ще бъдат видими за всички и могат да служат като индикатор за това дали един проект се развива правилно или не.

The signals of abuse reach the team of the Anti-Corruption Fund, which will check them and, if necessary, further investigate. In cases where there are suspicions of abuse, the ACF experts will prepare and send signals to the competent Bulgarian and European institutions.

Сигналите за злоупотреби пък достигат до екипа на Антикорупционния фонд, който ще ги проверява и, при нужда, допълнително разследва. По казусите, по които има съмнения за злоупотреби, експертите на АКФ ще подготвят и изпращат сигнали към компетентните български и европейски институции.

Става дума за случай на съмнения за купуване и продаване на гласове и за нередности, свързани с европейски фондове, в с. Вълнари, община Никола Козлево. В сигнала, подаден чрез EUmoney.bg, се твърди, че кметът на селото Никола Козлево е оказвал натиск върху няколко служители в частната си фирма да гласуват за определен кандидат на парламентарните избори през април 2021 г. Служителите били назначени в магазините на кмета по проект „Създаване на устойчиви работни места за безработни и неактивни лица в „Ешрефоглу“ ООД“, финансиран от Европейския Социален Фонд – Развитие на човешките ресурси. Информация за случая се съдържа и в журналистическо разследване с автор Генка Шикерова, публикувано в Свободна Европа.[1]

По случая експертите на АКФ са сезирали звеното за координация с Европейската служба за измамите ОЛАФ – Дирекция „Защита на финансовите интереси на Европейския съюз“ в Министерство на вътрешните работи, министъра на вътрешните работи, както и прокуратурата.

„Механизми като EUmoney.bg дават възможност на българските граждани отблизо да следят как се изразходват средствата, които влизат по европейските проекти в страната. Надяваме се, че сигналите, които идват през тази платформа, ще срещнат активната реакция на институциите, така че да бъде защитен интересът на българските и европейските данъкоплатци“, коментира Бойко Станкушев, директор на АКФ<Антикорупционния фонд./a>

Екипът на EUmoney.bg ще представи сайта днес, 16.09.2021, от 11 часа в зала СОХО на ул. „Искър“ № 4. Можете да гледате живото излъчване във Фейсбук канала на АКФ<Антикорупционния фонд./a> тук: https://www.facebook.com/events/824761844908642

EUmoney.bg е създаден с финансиране от Европейския съюз по проект, изпълняван от Фондация АКФ<Антикорупционния фонд./a> и съ-финансиран от Генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия.

Този сайт е създаден с финансиране от Европейския съюз по проект, изпълняван от Фондация Антикорупционен фонд и съ-финансиран от Генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия. Мненията, изразени на сайта, отразяват вижданията на авторите ими не непременно позицията на Европейската комисия и/или Фондация Антикорупционен фонд.Европейската комисия не е отговорна за това как се използва информацията, която се съдържа на сайта..