Поради трудности и проблеми на производители в сферата на отглеждането на пъдпъдъци за яйца, свързани с икономическите предизвикателства, спецификите на процесите и трудностите по реализация на готовата продукция поради сезонността на търсенето, в това число и генерирането на голямо количество брак от нереализирана продукция е създадено партньорство между ИНСТИТУТ ПО КРИОБИОЛОГИЯ И ХРАНИТЕЛНИ ТЕХНОЛОГИИ и ГРИЙН ЛИВИНГ ФАРМ. Създаденото партньорство има за цел да създаде методика за разрешаването на проблемите и създаването на трайни практики за партньорство между производители и научни организации за съвместни проучвания, внедряване на иновативни продукти, подобряване на конкурентоспособността и търсене на решения за възникнали трудности. Планираните дейности в проекта са свързани с разработването на иновативна методология за създаването на нов продукт, чрез който производителите на пъдпъдъчи яйца ще могат да разширят приложението на продуктите, да подобрят качеството, да увеличат годността и да подобрят производителността си, респективно и конкурентоспособността си. Ще бъде разработена методика за използването на вакуум-сублимационното сушене /лиофилизация/ и последващи лабораторни тестове и анализи за качествените промени при прилагането им върху яйца от пъдпъдък за създаването на суровина за фармацевтичната, козметичната и хранително - вкусовата промишленост. Чрез процеса на лиофилизация ще се получи продукт, които има по-голяма годност и в същото време ще е запазил голям част от полезните свойства на яйцата. Потребителите, запознати с ползите от консумацията на пъдпъдъчи яйца, ги използват предимно като съпътстващ хранителен режим при лечението на някои заболявания поради многобройните активни вещества, които влияят благоприятно, но от друга страна пресните яйца не могат да се съхраняват дълго време, а голяма част от протеините се разграждат до 48 часа след снасяне. Всички тези проблеми могат да бъдат решени с иновативни технологии, методи и процеси.
Обща информация
Статус | В изпълнение (от дата на стартиране) |
---|---|
Дата на стартиране | 21 Дек, 2020 |
Дата на приключване | 01 Сеп, 2023 |
Дата на договора | 21 Дек, 2020 |
Бенефициент
Финансова информация
Обща стойност | 93,922.00 |
---|---|
БФП | 93,922.00 |
Собствено финансиране | 0.00 |
Общо реално изплатени суми | 0.00 |
Процент на участие на ЕС | 90,0% |
Местоположение