„Проучване, запазване и популяризиране на местните кулинарни традиции и храни, като част от културното наследство на територията“

Проектното предложение фокусира проблем свързан с необходимостта от запазване на културната идентичност и традиции, на територията на община Ябланица и по конкретно на местните кулинарни традиции и храни, като част от културното наследство на територията. Ябланица е известна със своята традиционна халва и локум. Селата на общината също имат характерни традиции свързани с приготвяне на храни по повод на празници и обреди, които следва да бъдат съхранени за поколенията. Това наследство има значителен потенциал да бъде валоризирано за целите на местното икономическо развитие, посредством включването му в различни форми на туризъм и посещения. Основните опорни центрове за опазване на местното културно наследство на територията са читалищата. Предложението включва дейности, свързани с осигуряване на техническо оборудване за съвместно ползване от читалищата на територията на община Ябланица, закупуване на народни носии и инструменти, провеждане на проучване на местното традиционно кулинарно наследство на територията на населените места в община Ябланица, организиране на празник на халвата и локума в гр. Ябланица, който да се превърне в традиционен, както и изработване на материали за визуализация и промоция на празника. В резултат на реализацията на проекта и проведените дейности ще бъде съхранено и популяризирано кулинарното наследство на територията на община Ябланица, като и превръщането му във фактор за местно развитие. Ползите от реализацията на проектните дейности ще бъдат за много широк кръг от жителите на територията, доколкото дейностите засягат повечето населени места в община Ябланица. Резултатите от проекта, поради техният характер ще бъдат видими и с голяма публичност.

Коментари
Оставете коментар

Обща информация

Статус Сключен
Дата на стартиране 19 Ян, 2021
Дата на приключване 30 Юни, 2023
Дата на договора 19 Ян, 2021
Вижте в ИСУН

Бенефициент

Финансова информация

Обща стойност 71,939.70
БФП 71,939.70
Собствено финансиране 0.00
Общо реално изплатени суми 0.00
Процент на участие на ЕС 90,0%

Местоположение