Територията на МИГ Кирково-Златоград все още има значителен неоползотворен потенциал за развитие на алтернативни форми на туризъм и привличане на нови групи туристи. С реализацията на настоящия проект се цели съхранение и промотиране на автентичната местна кухня и кулинарни традиции в района на общините Златоград и Кирково като част от нематериалното културно наследство в Родопите и платформа за развитие на кулинарен, културен и екотуризъм в дестинацията. Целеви групи на проекта са: - млади хора до 29 години – 35 човека; - туристи, предприемачи и персонал в сферата на туризма – около 500 човека; - местни жители от общините Златоград и Кирково - поне 600 човека. Проектът предвижда реализиране на «меки мерки» за опазване на нематериалното културно и природно наследство чрез дейности по събиране на автентични местни рецепти и свързаните с тях традиции и обичаи, съхранението им под формата на рецептурници и картончета с рецепти, разработване на туристическа брошура на дестинацията Златоград-Кирково като маршрут за кулинарен, културен и екотуризъм. В рамките на проекта ще бъде създаден нов туристически продукт – фестивал «Златна кухня», който по атрактивен начин ще промотира кулинарното наследство на района, наред с природното наследство и така ще съдейства за неговото опазване и популяризиране. Резултатите от проекта ще допринесат за разнообразяване на туристическите дейности на територията на МИГ Кирково-Златоград, подобряване качеството на живот на местната общност и съхраняване на нейната идентичност.
Обща информация
| Статус | Сключен |
|---|---|
| Дата на стартиране | 20 Ноев, 2020 |
| Дата на приключване | 20 Ноев, 2022 |
| Дата на договора | 20 Ноев, 2020 |
Бенефициент
Финансова информация
| Обща стойност | 17,324.37 |
|---|---|
| БФП | 17,324.37 |
| Собствено финансиране | 0.00 |
| Общо реално изплатени суми | 0.00 |
| Процент на участие на ЕС | 90,0% |
Местоположение